Kofeina jest spożywana przez wielu ludzi

Kofeina jest spożywana przez wielu ludzi, którzy piją codziennie kawę i herbatę. W herbacie jest więcej kofeiny niż w kawie, zazwyczaj jednak po herbacie występuje mniejsze pobudzenie ośrodkowe. Jest to spowodowane tym, że garbniki zawarte w herbacie utrudniają wchłanianie się kofeiny z przewodu pokarmowego. W kawie oprócz kofeiny znajdują się olejki eteryczne, które również pobudzają oun. Główną przyczyną tak rozpowszechnionego zwyczaju picia herbaty i kawy jest działanie pobudzające kofeiny na mózg, prowadzące do zmniejszenia znużenia, ułatwienia i przyspieszenia czynności psychicznych oraz zwiększenia siły mięśniowej. Kofeina znajduje się też w innych napojach, m.in. w Coca-cola. W szklance kawy znajduje się 100-150 mg kofeiny. Produkowana jest też tzw. kawa bezkofeinowa (sanka) w 97% pozbawiona normalnej-zawartości kofeiny.

Picie napojów zawierających kofeinę jest nieszkodliwe, jeśli nie jest nadużywane. Nadmierne ich spożywanie prowadzi do objawów zatrucia, przejawiających się nadmierną aktywnością ruchową, gonitwą myśli, gadatliwością, niepokojem, lękiem, biciem serca, zwiększoną diurezą oraz depresją po ustąpieniu pobudzenia. Spożywanie napojów zawierających koleinę powinno być zaniechane lub przynajmniej ograniczone do minimum w przypadku choroby wrzodowej i choroby nadciśnieniowej. Zastosowanie. Kofeina jest stosowana w omdleniach, bólach głowy, migrenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *